Belasting berekenen? Dat kan heel gemakkelijk

In Nederland zijn er diverse vormen van belastingen. Zo dient men belasting te betalen aan het Rijk, dit zijn belastingen zoals de inkomstenbelasting, wegenbelasting en overdrachtsbelasting. De gemeentelijke belastingen betaalt men direct aan de gemeente. Dan zijn er ook nog de toeslagen. Deze zijn sinds een aantal jaren in Nederland van kracht. Zo is er de huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Er zijn diverse mogelijkheden om eenvoudig de belasting te berekenen.

Belastingen en de Rijksoverheid
De belastingen die naar de Rijksoverheid gaan worden gebruikt om voorzieningen in de samenleving te betalen. Bijvoorbeeld de aanleg en het onderhoud van wegen en dijken. Ook worden voorzieningen als de gezondheidszorg, politie op straat en onderwijs met de belastinginkomsten betaald. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen directe en indirecte belastingen.

Directe belastingen
Dit zijn belastingen op inkomen, vermogen en winst. Deze belastingen draagt u zelf af aan de Belastingdienst. Een voorbeeld van directe belastingen is inkomstenbelasting.

Indirecte belastingen
Deze belastingen worden door een ander aan de Belastingdienst afgedragen. Deze belasting is verwerkt in de prijs van goederen en diensten. Een andere naam voor indirecte belastingen is kostprijsverhogende belasting. Een voorbeeld is accijns.

Rijksbelastingen Nederland:
– Inkomstenbelasting
– Loonbelasting
– Vennootschapsbelasting
– Dividendbelasting
– Kansspelbelasting
– Erfbelasting
– Schenkbelasting
– Vermogensrendementsheffing
– Omzetbelasting (ook wel BTW genoemd)
– Rechten bij invoer
– Rechten bij uitvoer
– Accijnzen (alcoholaccijns, tabaksaccijns, verbruiksbelasting)
– Motorrijtuigenbelasting en zware motorrijtuigen belasting
– Overdrachtsbelasting
– Assurantiebelasting
– Verhuurdersheffing
– Bankbelasting
– Milieubelasting (bijvoorbeeld kolenbelasting en energiebelasting)

Belastingen en gemeenten
Gemeenten halen hun inkomsten uit de gemeentelijke belastingen. Vooral uit de onroerendezaakbelasting (ook wel bekend als de OZB). Andere voorbeelden zijn toeristenbelasting, hondenbelasting en parkeerbelasting. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen gemeentelijke belastingen en heffingen.

Belastingen
Hieronder vallen bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB), forensenbelasting, toeristenbelasting en parkeerbelasting. De opbrengst gaat naar de gemeente. De gemeente mag zelf bepalen waarvoor de opbrengst wordt gebruikt.

Heffingen
Dit zijn rechten, tarieven en leges. Hieronder vallen bijvoorbeeld het rioolrecht, een kaartje voor het gemeentelijke zwembad of de kosten voor een paspoort. Alleen de kosten die de gemeente gemaakt heeft krijgt zij vergoed.

Rijksbelastingen berekenen
Online zijn er diverse websites te vinden waar u een specifieke rijksbelasting kunt berekenen. Zoek bijvoorbeeld maar eens op ‘inkomsten belasting berekenen’ of ‘erfbelasting berekenen’.

Websites met de beste rekenmodules:

Wilt u liever zelf niet van alles moeten berekenen, dan kunt u het beste advies inwinnen bij een belastingadviseur. Hij of zij kan u alles vertellen over de verschillende belastingen en toeslagen die er gelden in Nederland en wat uw rechten en plichten zijn.

Gemeentelijke belastingen berekenen
Omdat per gemeente de belastingen anders zijn, kunt u het beste de website van uw gemeente raadplegen wat de belastingtarieven zijn. Mocht u op vakantie gaan naar een bepaalde gemeente in Nederland, dan kunt u het beste op de website kijken van de gemeente waar u heen gaat. Zo weet u direct waar u aan toe bent. Er zijn gemeenten die complete rekenmodules op hun website hebben staan. Met het invullen van enkele gegevens kunt u direct zien welke belastingen u moet betalen.

Toeslagen in Nederland
In Nederland kunt u in aanmerking komen voor toeslagen wanneer u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Hebt u bijvoorbeeld een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen, dan kunt u misschien een bijdrage in de kosten krijgen. Deze bijdrage wordt een toeslag genoemd.

We kennen in Nederland 4 soorten toeslagen, namelijk:

  • Zorgtoeslag
  • Kindgebonden budget
  • Huurtoeslag
  • Kinderopvangtoeslag

Toeslagen berekenen
De Belastingdienst heeft een handige rekenmodule waarmee u direct kunt zien of u recht hebt op toeslagen en hoeveel dit dan is. Met een proefberekening krijgt u direct alle informatie te zien.

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.