Belasting spaargeld, waar moet u rekening mee houden?

Iedereen moet belasting betalen over zijn / haar spaargeld. Echter, dit geldt alleen wanneer het banksaldo hoger is dan de heffingsvrije grens. Deze is in 2014 vastgesteld op 21.139 euro. De belasting die u over uw spaargeld betaalt wordt vermogensrendementsheffing genoemd. Deze valt in box 3 van het Nederlands belastingstelsel. In deze box vallen ook beleggingen en het hebben van een tweede woning.

Vanaf 2012 kijkt de Belastingdienst op één datum naar de hoogte van het eigen vermogen en dat is op 1 januari. De hoogte van het eigen vermogen op 1 januari bepaalt dus de hoogte van de belasting.

De rendementsheffing is 1,2 procent. Deze dient berekend te worden over het bedrag boven de heffingsvrije grens. Dit percentage is tot stand gekomen doordat de Belastingdienst er vanuit gaat dat u 4 procent rendement ontvangt over uw spaargeld. En daar wil de Belastingdienst 30 procent van hebben. De berekening is dan simpel want 30 procent van 4 is 1,2 procent.

Bereken zelf de belasting die u moet betalen over uw spaargeld

De formule:
vermogen – heffingsvrije grens (huidig jaar) = bedrag waarover belasting betaald moet worden

Voorbeeld:
50.000 – 21.139 (heffingsvrije grens 2014) = 28.861 euro
1,2 procent (belastingtarief) van 28.861 = 346,33 euro

Er dient dus € 346,33 afgedragen te worden aan de Belastingdienst.

Het vervelende is dat het belastingtarief altijd 1,2 procent is, dit staat dus vast. Dit geldt ook wanneer er geen 4 procent rendement over het spaargeld behaald wordt. Sparen kan dus bij grote bedragen onaantrekkelijk zijn. De heffingsgrens bij fiscale partners is hoger. Op de website van de Belastingdienst kunt u exact zien wanneer u fiscale partners van elkaar bent.

De gezamenlijke heffingsvrije grens voor fiscale partners is 2x de heffingsvrije grens. In 2014 is dat: 2x 21.139 = 42.278 euro.

Andere vrijstellingen naast de heffingsvrije grens

Er geldt een verhoogde vrijstelling bij:

  • Beleggingen in maatschappelijke en culture fondsen en in durfkapitaal.
  • Groen sparen en groen beleggen. Het spaarproduct dient echter wel over een groencertificaat te beschikken.

Pensioenproducten:
Bijvoorbeeld lijfrente en banksparen. U hoeft geen belasting te betalen over het deel van het eigen vermogen.

Verzekeringen:
Van toepassing bij een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering. De vrijstelling bedraagt maximaal 6.859 euro.

Ouderentoeslag:
Hiervoor kunt u in aanmerking komen wanneer u 65 jaar of ouder bent en een laag inkomen hebt. De ouderentoeslag kan zorgen voor een verhoging van het heffingsvrije vermogen.

Schulden:
Deze kunnen gebruikt worden om het eigen vermogen te verlagen. U mag deze alleen van het eigen vermogen aftrekken indien u voor een totaal van 2900 euro (5800 in het geval van fiscale partners) aan schulden hebt. Het dient wel te gaan om schulden die in box 3 van de belasting vallen (bijvoorbeeld kredieten).

Wijzigingen belasting spaargeld
Over het algemeen wijzigt de Belastingdienst ieder jaar de tarieven voor vermogensrendementsheffing. Nu is het zo dat de tarieven van 2014 hetzelfde zijn als in 2012. Dat is positief, in 2011 lag de heffingsvrije grens namelijk lager op een bedrag van 20.785 euro. In 2011 was er wel een speciale regeling om het heffingsvrije vermogen te verhogen. Deze regeling hield in dat wanneer u minderjarige kinderen had u kon profiteren van een extra vrijstelling van 2.779 euro per kind. In 2012 is deze regeling door de Belastingdienst afgeschaft. Ouders moeten nu ook belasting betalen over het spaargeld van hun kinderen.

1 reactie

  1. Eddy zei:

    4% fictief rendement begint al aardig op “woekeren” te lijken. Banken betalen op dit moment bijna niks over je spaargeld en de inflatie is al flink hoger dan de rente, dus netto is er al een verlies voor mensen die spaargeld hebben. Voor het aflossen van een hypotheek op een vakantiewoning wordt je nu ook gestraft. Vraag me af waarom het voordeliger moet zijn om schulden te hebben op een vakantiewoning. Dacht dat de regering schulden omlaag wil reguleren, maar dat is dus niet het geval voor vakantiewoningen. Lange termijn planning kan je voorlopig wel vergeten.

    april 25, 2015
    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.