Handige belastingtips voor 2014

1. Geef giften in één keer

Wanneer u giften aan een goed doel aftrekbaar wilt maken, dan dient u in een jaar meer te schenken dan 1% van uw inkomen. Wanneer u nu giften van twee jaar of meer in 1 jaar schenkt, dan hebt u slechts één keer te maken met deze 1% regel.

2. Betaal kosten uit 2015 alvast vooruit

Het kan voordelig zijn om kosten uit 2015 nu alvast te betalen. Bijvoorbeeld aftrekbare kosten. De kosten in 2014 kunt u vaak tegen een hoger belastingtarief aftrekken. Een andere reden kan zijn dat zorgkosten, scholingskosten en giften pas aftrekbaar zijn op het moment dat deze een bepaald bedrag overschrijden in een jaar. Als u niet zo goed weet of u in 2015 de grens gaat halen, kunt u beter in 2014 alvast betalen. Wanneer u gaat vooruitbetalen is tevens uw vermogen op 1 januari 2015 lager wat weer belasting scheelt (box 3).

3. Los de hypotheek af

Heeft u een hypotheek? Dan kan het voordelig zijn om deze vrijwillig (geheel of gedeeltelijk) af te lossen. Dat is vooral aantrekkelijk bij kleine hypotheken. Bij hypotheken zoals de bankspaarhypotheek en spaarhypotheek is vervroegd aflossen vaak niet verstandig.

4. Schenk iemand geld voor eigen woning

Tot 31 december 2014 kunt u een belastingvrij bedrag van maximaal 100.000 euro schenken aan iemand voor een eigen woning. De persoon aan wie u dit schenkt, spaart op deze manier schenkbelasting uit, daarnaast hebt u zelf in 2015 minder vermogen en hoeft u dus minder belasting te betalen (box 3). Schenk wel dit jaar nog, want in 2015 kan dit niet meer. Dan mag u uw kinderen per jaar maximaal 5000 euro belastingvrij schenken. Zijn de kinderen tussen de 18 en 40 jaar? Dan mag onder bepaalde voorwaarden eenmalig rond de 50.000 euro belastingvrij worden geschonken voor een eigen huis of 25.000 euro voor iets anders.

5. Middeling

Indien uw inkomen in drie opvolgende jaren sterk wisselend is, dan moet u meer belasting betalen dan wanneer dit ongeveer gelijk is. Het verschil kunt u terugvragen bij de Belastingdienst (indien meer dan 545 euro).
6. Lijfrentepremies
Heeft u de afgelopen 7 jaar geen of weinig pensioen opgebouwd, bijvoorbeeld bij uw werkgever? Dan kunt u fiscaal aantrekkelijk sparen voor uw pensioen.

7. Koop de alimentatie af

Indien u nu al weet dat u in 2015 een lager tarief gaat betalen in box 1, ga dan eens kijken of het zin heeft om de partneralimentatie die u aan uw ex betaalt nu al te betalen of dat u deze gedeeltelijk afkoopt. U kunt dit namelijk dit jaar aftrekken tegen het hogere tarief. Bijkomend voordeel is dat u vermogen op 1 januari 2015 lager is.

8. Koop een fiets

Heeft uw werkgever een fietsplan en kunt u via uw werk een fiets kopen? Dan kan dat een gemiddeld belastingvoordeel opleveren van wel 40%! Er is wel een voorwaarde, u moet meestal op de fiets naar uw werk gaan. Mogelijk wordt deze regeling in 2015 afgeschaft, wacht dus niet te lang met het kopen van een fiets.

9. Neem uw ontslagvergoeding in stamrecht op

Bent u weleens ontslagen met een ontslagvergoeding? En sloot u toen een stamrecht af? Dan kunt u in 2014 dit stamrecht in één keer opnemen met belastingvoordeel.

10. Verbouw uw huis of tuin in 2014

Wacht niet te lang met het verbouwen van uw huis of tuin. In 2014 betaalt u een verlaagd BTW-tarief op verbouwingen. Deze is in 2014 6% i.p.v. 21%, in 2015 wordt deze weer 21%.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.