Let goed op belasting auto bij aanschaf

De Belastingdienst verstaat onder personenauto’s: motorrijtuigen op 3 of meer wielen en die zijn ingericht voor het vervoer van maximaal 8 personen. De bestuurder wordt hierbij niet meegerekend. Onder personenauto’s vallen voor de motorrijtuigenbelasting ook kampeerauto’s en bestelauto’s die niet aan de wettelijke eisen voldoen.

Wanneer betaalt u motorrijtuigenbelasting?
Zodra het kentekenbewijs van een personenauto op uw naam wordt gezet bent u verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt of de auto gebruikt wordt op de openbare weg of alleen op een privéterrein.

Wanneer betaalt u bijtelling?
Wanneer u een auto van de zaak hebt en u rijdt daar ook privé mee, dan moet u jaarlijks een bepaald percentage van de catalogusprijs (nieuwprijs) bij uw belastbare inkomen optellen. Dit moet betaald worden omdat de Belastingdienst het privégebruik van een auto van de zaak ziet als een vorm van inkomen. Zuinigere auto’s wegen minder zwaar mee voor de bijtelling.

Wanneer betaalt u over het gebruik van een motorvoertuig?
Op het moment dat u gaat tanken betaalt u accijns. De overheid wilde graag kilometerheffing gaan heffen, maar dit is voorlopig bij plannen gebleven.

Wanneer betaalt u belasting van personenauto’s en motoren?
Deze belasting wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van uw auto.

De verschillende autobelastingen op een rijtje

Motorrijtuigenbelasting (MRB)
Dit is belasting die betaald moet worden voor het in bezit hebben van een auto. Dit betaalt u jaarlijks aan het Rijk wanneer u in het bezit bent van een auto, maar ook indien u een motor of vrachtwagen bezit.

Berekening van de MRB
De hoogte van de motorrijtuigenbelasting wordt berekend aan de hand van drie kenmerken:
1. Gewicht van uw auto
2. Brandstof waar uw auto op rijdt
3. De provincie waar u woont

De brandstof die het minste wordt belast is benzine, hierna LPG (met G3-installatie), diesel en tot slot de ouderwetse LPG-installaties. Er is ook nog de categorie overigen.

Het zogenaamde Nul-tarief MRB geldt alleen nog voor zeer zuinige auto’s
De vrijstelling voor MRB is tot en met 2015 alleen nog van toepassing op auto’s met een CO2-uitstoot van niet meer dan 50 g/km. In de praktijk houdt dit in dat het gaat om elektrische en semi-elektrische auto’s (bijvoorbeeld de Opel Ampera met range-extender of plug-in hybrides zoals de Toyota Prius). Klassieke auto’s van 40 jaar en ouder (er wordt gelet op de datum eerste toelating) zijn volledig vrijgesteld van MRB, ongeacht op welke brandstof ze rijden.

Belasting van personenauto’s en motorfietsen (BPM)
Bij het aanschaffen van een nieuwe personenauto of motorfiets gaat een deel van de aanschafprijs naar het Rijk. De BPM wordt door het Rijk berekend aan de hand van de CO2-uitstoot. Bij diesel- en benzineauto’s gelden nu nog verschillende normen. Bij een bestelauto of motorfiets wordt de BPM berekend aan de hand van de catalogusprijs en het brandstoftype.

Bijtelling
Wanneer u de auto van de zaak privé gebruikt krijgt u te maken met bijtelling. Dit geld moet u betalen aan het Rijk. De Belastingdienst is hier duidelijk in, privé rijden in een auto van de zaak wordt gezien als een vorm van inkomen. U dient dit op te geven bij de jaarlijkse inkomensopgave. De berekening gaat aan de hand van een percentage dat u bij uw inkomen moet optellen. Op deze manier kan er inkomstenbelasting over worden geheven. De hoogte van het percentage is afhankelijk van hoe zuinig de auto is.

Accijns en BTW
Voor het gebruik van de auto moet u ook belasting betalen. Het Rijk int deze belasting door middel van accijns en Belasting op de Toegevoegde Waarde (BTW). Het is wel een heldere vorm van belasting, wanneer u niet rijdt, betaalt u immers ook geen brandstof. Diesel en LPG zijn, als u kijkt naar de accijns, in verhouding goedkoper dan benzine.

Gaat u dus een nieuwe auto aanschaffen of krijgt u een auto van de zaak, kijk dan eerst even goed met welke autobelastingen u allemaal te maken gaat krijgen.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.