Wat zijn de regels voor oldtimer belasting?

U heeft een oldtimer? Dan kunt u in aanmerking komen voor de zogenaamde oldtimervrijstelling. U kunt in dit artikel lezen wat de regels zijn met betrekking tot deze oldtimer belasting.

Nieuwe regels vrijstelling voor oldtimers per 1 januari 2014
Per 1 januari 2014 gelden er nieuwe regels met betrekking tot de vrijstelling voor oldtimers. Indien uw motorrijtuig ten minste 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen kunt u in aanmerking komen voor oldtimervrijstelling. De datum waar u naar dient te kijken is de datum van de 1e toelating.

Uitzondering:
Heeft u een vrachtauto of autobus? Dan kunt u alleen voor de vrijstelling in aanmerking komen wanneer u deze niet bedrijfsmatig gebruikt.

Schema oldtimerregeling
De Belastingdienst heeft een speciaal schema gemaakt. Met behulp van dit schema kunt u direct zien wat de nieuwe oldtimerregeling voor u als oldtimerbezitter inhoudt. Aan de hand van enkele kenmerken ziet u direct of u in aanmerking kunt komen voor de vrijstelling. Bekijk hier het schema.

Overgangsregeling voor oldtimers
Er is een speciale overgangsregeling voor auto-eigenaren die het motorrijtuig voor het eerst in gebruik hebben genomen op 1 januari 1974 of later, maar in ieder geval voor 1988. Er zijn wel enkele belangrijke regels waar u op moet letten om in aanmerking te komen voor de overgangsregeling.

Het dient te gaan om:

  • Personenauto of bestelauto welke alleen bestemd is om op benzine te rijden
  • Motor
  • Vrachtauto welke niet bedrijfsmatig wordt gebruikt
  • Autobus welke niet bedrijfsmatig wordt gebruikt

Uitzondering:
Indien de personenauto of bestelauto niet alleen bestemd is om op benzine te rijden, dan kan men niet in aanmerking komen voor de overgangsregeling. Er dient dan vanaf 1 januari 2014 volledig motorrijtuigenbelasting betaald te worden tot dat de auto 40 jaar is.

Oldtimer belasting aangevochten
Op internet zijn websites opgericht om bezitters van oldtimers te helpen bij het aanvechten van het moeten betalen van rijtuigenbelasting. Erg vlot verloopt dit allemaal niet. Veel autobezitters hebben een bezwaarschrift ingediend bij de Belastingdienst, maar deze zijn afgewezen. Men kan na afwijzing van het bezwaarschrift overwegen om een beroepschrift in te dienen bij de rechtbank en aan de belastingrechter een onafhankelijk oordeel te vragen over de zaak.

Duizenden bezitters van oldtimers laten auto aanpassen
Om onder de hoge wegenbelasting uit te komen hebben inmiddels duizenden bezitters van oldtimers hun auto laten aanpassen. Het gaat dan om het laten verwijderen van de LPG-installatie uit de auto. Op deze manier kan men de hoge oldtimer belasting (wegenbelasting) ontwijken. In de eerste 3 maanden van 2014 werden er in totaal 2980 auto’s omgebouwd van LPG naar benzine. Dit aantal heeft betrekking op auto’s van alle bouwjaren, echter kan de RDW concluderen dat de toename veroorzaakt wordt door oldtimers.

Oldtimer belasting regels op een rijtje

  • Indien de auto jonger is dan 40 jaar en rijdt op LPG of diesel dan wordt deze aangeslagen voor de volledige wegenbelasting
  • Afhankelijk van het gewicht kan de motorrijtuigenbelasting voor oldtimers oplopen tot ruim 3.000 euro per jaar
  • Vrijstelling alleen van toepassing voor auto’s van 40 jaar of ouder
  • Voor auto’s tussen de 26 en 40 jaar, mits benzineauto, geldt een overgangsregeling met een maximaal tarief van 120 euro per jaar

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.